Lance Armstrong

De tijdlijn over hoe wellicht het grootste dopingschandaal in de wielerwereld zich ontvouwde tegen Lance Armstrong leest u hier bij Wedden Op Sport. Het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap oftewel het Usada heeft haar verslag vrijgegeven over wat zij noemt ‘het meest geavanceerde, professionele en succesvolste doping programma wat de wielersport ooit gezien heeft’. Het verslag wordt vrijgegeven na maanden van opbouw. Hieronder volgt de tijdlijn over de ondergang van Lance Armstrong:

Lance Armstrong

12 juni 2012

Usada meldt Lance Armstrong dat ze formele procedures tegen hem zijn begonnen over aantijgingen dat hij tijdens zijn wielercarrière prestatiebevorderende middelen zou gebruiken. Usada vertelt hem dat het haar beweringen heeft doorgestuurd naar de anti-doping review board, die zal beslissen of er wel of niet wordt doorgegaan.

In reactie hierop geeft Lance Armstrong een verklaring af waarin hij de beschuldigingen als “ongegrond” en “ongemotiveerd “, hierbij refererend aan het besluit van het Amerikaanse ministerie van Justitie om geen verdere stappen te ondernemen na een twee jaar durend onderzoek.

22 juni 2012

Advocaten van Lance Armstrong vragen het Review Board om Usada aan te sporen een einde te maken aan haar beschuldigingen.

29 juni 2012

Usada’s review Raad stemt unaniem voor een aanklacht, wat betekent dat de zaak naar een arbitraire hoorzitting zal gaan. Lance Armstrong kiest ervoor om de beschuldigingen aan te vechten.

09 juli 2012

Lance Armstrong spant een rechtszaak aan waarbij hij Usada wil laten stoppen met haar zaak. Echter, op dezelfde dag verwerpt een federale rechter de aanklacht en noemde de aanklacht een “lange en bittere polemiek” in plaats van de “korte en duidelijke verklaring van gedetailleerde feiten”.

10 juli 2012

Drie voormalige medewerkers van Lance Armstrong worden levenslang geschorst voor hun betrokkenheid bij de vermeende doping samenzwering. Teamarts Luis García del Moral, uitvoerend arts Michele Ferrari en trainer Jose Martí werden allemaal verbannen uit de wielersport voor de rest van hun leven nadat Usada bewijsmateriaal had verkregen dat ze een reeks van anti-doping reglementen overtreden. Armstrong dient hierna opnieuw een aanklacht in om Usada de zaak te laten stoppen.

11 juli 2012

Usada geeft Lance Armstrong nog 30 dagen de tijd om te schuld te pleiten dat hij prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt.

05 augustus 2012

De UCI zegt dat het geschil tussen Lance Armstrong en de Usada over de vermeende dopingaffaire beslecht moet worden door de arbitraire rechtbank van sport.

20 augustus 2012

Een Amerikaanse federale rechter verwerpt Armstrong’s inspanningen om Usada het onderzoek te doen stoppen.

23 augustus 2012

Lance Armstrong kondigt aan dat hij niet meer zal vechten tegen de dopingzaak die is aangespannen door Usada, waarop Usada direct antwoord dat het Lance Armstrong zal ontdoen van alle behaalde resultaten in zijn actieve professionele wielercarrière die teruggaat tot 1 augustus 1998, met inbegrip van zijn record houdende zeven opeenvolgende Tour de France titels vanaf 1999, en ze verbieden hem nog verder te fietsen op professioneel vlak.

24 augustus 2012

Usada ontneemt Lance Armstrong zijn Tour de France overwinningen en verbant de Amerikaanse wielrenner voor het leven.

7 september 2012

Pat McQuaid, topman van het UCI, zegt dat zijn organisatie niet van plan is beroep aan te tekenen tegen het besluit van Usada om Armstrong te ontdoen van zijn zeven Tour titels, tenzij de beslissing en Usada’s dossiers ernstige aanleiding zouden geven om anders te doen besluiten. McQuaid zegt dat de UCI nog steeds op Usada’s dossier wacht.

10 oktober 2012

Usada geeft een gedetailleerd verslag over haar doping zaak tegen Armstrong en het US Postal-team, waarin ze zegt dat de bevindingen definitief bewijzen dat het team de wielersport heeft bedrogen door het gebruik van prestatiebevorderende middelen.

11 oktober 2012

De reactie van Lance Armstrong via Twitter:
@lancearmstrong What am I doing tonight? Hanging with my family, unaffected, and thinking about this (refererend aan zijn Livestrong Foundation)

Previous post:

Next post: