nieuwe bondscoach

Louis van Gaal nieuwe bondscoachVandaag is bekend gemaakt door de KNVB dat Louis van Gaal benoemd is tot nieuwe bondscoach van Oranje. De zestigjarige Van Gaal is de opvolger van Bert van Marwijk. Van Marwijk diende na het teleurstellende EK 2012 zijn ontslag in als trainer van het Nederlands elftal.

Danny Blind wordt assistent nieuwe bondscoach Louis van Gaal

nieuwe bondscoachDanny Blind zal de assistent worden van Van Gaal bij Oranje. Blind vertrok onlangs bij Ajax na de perikelen die er ontstaan waren tussen het bestuur aan de ene kant en Johan Cruijff aan de andere kant.

Van Gaal tekent als nieuwe bondscoach een contract tot en met het WK 2014. Sinds de trainer in april 2011 ontslagen werd bij Bayern München is hij niet meer actief geweest als voetbaltrainer. Wel heeft hij nooit onder stoelen of banken geschoven dat hij al jarenlang de ambitie heeft om bondscoach te worden van een voetbalteam uit een “groot” voetballand om zodoende nog een belangrijk toernooi zoals het EK of het WK mee te maken.

Het is niet de eerste keer dat Louis van Gaal als bondscoach werkzaam is voor Oranje. In 2001 fungeerde hij al eens als trainer van het Nederlands elftal. Hij slaagde er toen niet in om Oranje te kwalificeren voor het WK 2002 wat destijds in Japan en Zuid-Korea werd gehouden. Portugal en Ierland waren destijds de landen die zich ten koste van het Nederlands elftal wel wisten te plaatsen voor dit eindtoernooi. Het was toen voor het eerst sinds 1986 dat Oranje zichzelf niet kon kwalificeren voor een EK of WK.

Keuze voor Danny Blind als assistent nieuwe bondscoach logisch

Het is geen verassende keuze dat Danny Blind onder nieuwe bondscoach Louis van Gaal gaat fungeren. Eerder waren ze tezamen al in beeld om Ajax weer naar de hoogste regionen van het Europese Voetbal, de Champions League, te leiden. Het tweetal werd voor deze taak naar voren gedragen door de toenmalige voorzittter van de Raad van Commissarissen van Ajax, Steven ten Have. Dit ging uiteindelijk niet door omdat het werd tegengehouden door Johan Cruijff en de zijnen.

Louis van Gaal laat Ruud Gullit ver achter zich met zijn benoeming tot nieuwe bondscoach. “Dit is de grote uitdaging waar ik al tijden op wacht” aldus de eerste reactie van Louis van Gaal nadat bekend werd gemaakt dat hij de opvolger wordt van Bert van Marwijk. Hij is er erg content mee dat de KNVB de keuze op hem heeft laten vallen. De belangrijkste opdracht voor van Gaal als nieuwe bondscoach zal zijn het fors beschadigde imago van het Nederlands Elftal weer op te poetsen na het teleurstellende optreden in het afgelopen EK 2012 en ervoor te zorgen dat Oranje zich kwalificeert voor het WK wat in 2014 in Brazilië gehouden wordt. Het zal met Louis van Gaal als nieuwe bondscoach in ieder geval niet saai worden bij Oranje!

Previous post:

Next post: