rabobank

Per 31 december 2012 stopt de Rabobank met sponsoring van professionele wielerploegen. Dit geldt voor de mannen én de vrouwen ploegen. De Rabobank maakte dit nieuws vandaag bekend. Het amateur wielrennen blijft wel onderdeel van sponsoring bij de Rabobank. Ook het veldrijden en de jeugdopleiding blijven gesponsord.

Besluit Rabobank na rapport Usada

De Rabobank heeft dit besluit genomen nadat het rapport van Usada, de Amerikaanse Anti-doping naar buiten werd gebracht. Volgens de Rabobank spreekt het rapport voor zichzelf. Bestuurslid van de Rabobank Bert Bruggink laat in een reactie weten dat de beslissing met pijn in het hart maar onvermijdelijk is. De bank gelooft er niet meer in dat de internationale professionele wielerwereld in staat is de om de wielersport schoon en eerlijk te maken. In ieder geval is de bank ervan overtuigd dat dit in ieder geval niet op korte termijn zal gaan gebeuren.

Bruggink gaf verder tijdens een vanochtend gegeven persconferentie aan dat de professionele wielerwereld verrot is en dat het verdergaan met sponsoring het imago van de Rabobank zal schaden. Ook zei hij dat het enthousiasme over het wielrennen bij klanten de laatste tijd behoorlijk is afgenomen.

Rabobank
De Rabobank begon 17 jaar geleden met het sponsoren van een porfploeg. In 1996 was de eerste Raboploeg een feit. In al deze jaren heeft de bank altijd aangegeven dat doping absoluut niet geaccepteerd word en nu dat er in het rapport van Usada naar voren komt dat ook in de Raboploeg doping is gebruikt kon de bank niet anders dan deze rigoureuze stap te nemen. In het rapport staat onder andere een onder ede afgenomen verklaring van Levi Leipheimer over het dopinggebruik in de Raboploeg.

”Besluit Rabobank rampzalig”

Bruggink geeft aan dat er via het Usada rapport veel nieuwe feiten naar buiten zijn gekomen waardoor het imago van de wielersport een flinke deuk heeft opgelopen. “Ook wij ondervinden hiervan de nadelen en hier moeten we op deze manier een einde aan maken” aldus Bruggink. Wel zei hij geen aanwijzingen te hebben gezien voor dopinggebruik binnen de Raboploeg.

De Rabobankploeg geeft te kennen dat ze begrip hebben voor de beslissing van de Rabobank. De ploeg zei dat ze 17 jaar lang met een gevoel van grote trots de naam Rabobank heeft gedragen en dat ze de Rabobank hiervoor grote dank is verschuldigd.

Bert Bruggink zegt dat hij het besluit een grote ramp vindt voor de professionele wielerwereld en dat het hem spijt om deze sport waar vele miljoenen Nederlanders zoveel plezier aan beleven nu de rug toe te moeten keren. Echter staat het besluit van de Rabobank zo vast als een huis. De Rabobank trekt zich terug uit de wielersport.

Er zal op korte termijn een onderzoek gestart worden naar Nederlandse dopingpraktijken. De Nederlandse Dopingautoriteit zal dit onderzoek gaan leiden nadat de organisatie het Usada rapport heeft gelezen. Er wordt niet gesproken over individuele renners maar wel zal het onderzoek hoofdzakelijk toegespitst gaan worden op de Raboploeg, aldus een zegsman van de autoriteit.

Rabobank ploeg verder onder druk

Nadat afgelopen donderdag bekend is gemaakt dat de Spaanse wielrenner Carlos Barredo zichzelf moet melden bij de UCI over zijn afwijkende bloedwaarden kwam de Raboploeg steeds meer onder druk te staan. Naast deze renner werden er ook al vragen gesteld over Luis Leon Sanchez, een Spaanse renner die ook in dienst is van de Rabobank. Het liep na de flink tegengevallen Tour de France 2012 toch al allesbehalve soepel binnen de Raboploeg, technisch directeur Eric Breukink moest het veld ruimen en ook ploegleider Adri van Houwelingen kon zijn biezen pakken. Nu is het zover dat de Rabobank volledig terugtreedt na 17 jaar sponsoring.

Previous post:

Next post: