Wedden op de Tour de France

Wedden op de Tour de France

De Tour de France is hét wielerevenement om een gokje te wagen en er zijn talloze mogelijkheden om te wedden op de Tour de France. Voor iedereen die eraan verknocht is en ook graag wil wedden op de Tour de France hebben wij van wedden op sport dit artikel geplaatst.

Wedden op de Tour de France: Het ontstaan van de Tour

De Tour de France oftewel de Ronde van Frankrijk is een wielerwedstrijd verdeeld over meerdere dagen die hoofdzakelijk in Frankrijk verreden wordt. De Tour de France is samen met de Giro (de ronde van Italië) en de Vuelta (de ronde van Spanje) één van de drie grote wielerrondes.

De Tour de France vindt als eerste plaats in het jaar 1903 en sindsdien is het evenement uitgegroeid tot het belangrijkste en meest prestigieuze wielerevenement ter wereld. Lance Armstrong is de renner die in de Tour de France de meeste overwinningen wist te behalen. In de periode 1999 tot 2005 stond hij 7 keer op het allerhoogste podium van de Tour. Na Armstrong zijn er Miguel Indurain en Eddy Merckx. Zij wonnen beiden 5 keer de Tour de France.

Wedden op de Tour de France

Wedden op de Tour de France: Doping

Het gebruik van doping is helaas onlosmakelijk verbonden aan de Tour de France en ook bij het wedden op de Tour de France zal er rekening mee gehouden moeten worden. Het kan voorkomen dat een populaire renner die ook bij de bookmakers aangeschreven staat als favoriet voor de eindoverwinning of een van de andere klassementen plotsklaps uit het veld gehaald wordt omdat hij betrapt is op het gebruik van doping. Wel is het zo dat de regels wat betreft dopinggebruik en de controle van de renners de laatste jaren veel strenger is geworden. Dit houdt in dat de kans dat een favoriete renner bij het wedden op de Tour de France ineens van het toneel verdwijnt aanzienlijk kleiner is geworden. Toch zal er elk jaar weer een geval van doping zijn in de Tour de France en het is dan ook zeer de vraag of deze mooie sport ooit geheel los zal komen van het gebruik van doping. Er wordt simpelweg zoveel van de renners gevraagd dat het voor sommige renners onmogelijk is om die onmenselijk hoge prestaties neer te zetten zonder prestatieverhogende middelen.

Wedden op de Tour de France: Le Grand Départ

De Tour de France start van oudsher regelmatig in diverse landen buiten Frankrijk. De Tour komt dan uiteindelijk na een paar etappes weer uit in Frankrijk. Ook Nederland heeft al enkele malen de eer gehad om de start van de Tour te organiseren. Maar liefst 5 keer ging de Tour de france van start in Nederland. In het jaar 2011 is de 98e editie van de Tour de France gestart in de Vendée. In het jaar 2012 zal de Tourkaravaan starten in Luik (België) en in 2013 zal de 100ste editie van dit grootse wielerspektakel waarschijnlijk van start gaan in Corsica.

Wedden op de Tour de France: De Klassementen

Wanneer je gaat wedden op de Tour de France zijn er vele aspecten waarop je een gokje kunt wagen. Buiten het wedden op de Tour de France voor de eindoverwinning zijn er nog tal van andere klassementen waaruit te kiezen valt. Voor deze klassementen zullen de aanbieders van wedden op de Tour de France hun favorieten duidelijk aangeven.

De verschillende klassementen zijn:

  • Algemeen klassement (gele trui) – de snelste tijd over alle gereden etappes
  • Jongeren klassement (witte trui) – de renner die het hoogst scoort in het algemeen klassement onder een bepaalde leeftijd. Meestal wordt als bovengrens 25 jaar aangehouden
  • Punten klassement (groene trui) – hier worden er punten gehaald aan het einde van de etappe, vaak bij de tussensprints en de vlakke koersen
  • Rode rugnummer (geen zwart maar een rood rugnummer op de trui) – iedere etappe wordt er door de jury bepaald welke renner het meest aanvallend gereden heeft. De renner met het hoogst aantal behaalde punten krijgt het rode rugnummer
  • Ploegen klassement (gele rugnummers voor de gehele ploeg) – iedere etappe wordt er gekeken wie van elke ploeg de drie snelste renners zijn. De ploeg die bij elkaar opgeteld de snelste drie renners heeft wint dit klassement
  • Berg klassement (bolletjes trui) – aan de top van de verschillende klims kunnen er punten gehaald worden

Al deze klassementen samen maken het een spannend geheel om te gaan wedden op de Tour de France met veel mogelijkheden en een gevarieerd aanbod van renners.

Wedden op de Tour de France: Beroemde bergetappes

De Tour de France zou de Tour de France niet zijn zonder de vele spannende bergetappes. Bij het wedden op de Tour de France zijn er ook hier weer vele mogelijkheden om een weddenschap te plaatsen en de wedaanbieders helpen je graag op weg met wie de favorieten zijn voor de verschillende beklimmingen.
Een aantal zeer zware bergbeklimmingen die in de Tour de France voorbij komen hebben inmiddels een bijna bovenmenselijke status gekregen door de vele verhalen die er ontstaan en geschreven zijn over de gevechten die er gehouden werden en over het afzien van de renners tijdens de beklimmingen. Welke wielerfanaat krijgt er geen kippenvel wanneer de Tourmalet bedwongen moet gaan worden of wanneer de renners maar liefst 1850 omhoog moeten klimmen om de Alpe d’Huez te bedwingen.

Mont Ventoux
Of wat te denken van de Mont Ventoux die bekend staat als de zwaarste beklimming van de Tour de France. Deze berg ziet eruit alsof je zo een rondje over de maan fietst en is behalve beroemd ook berucht geworden vanwege de dood van Tom Simpson. Simpson viel in 1967 op ruim een kilometer voor het behalen van de top van de Mont Ventoux bewusteloos van zijn fiets waarna hij ten gevolge van uitputting en oververhitting in het ziekenhuis overleed.
De hoogste bergbeklimming die gereden wordt in de Tour de France is de Col de la Bonette met een hoogte van 2802 meter.

Wedden op de Tour de France: De slotetappe

De Tour de France gaat altijd van start met een proloog (een hele korte individuele tijdrit) die niet langer is dan 8 à 10 kilometer. Na deze proloog komen er twintig verschillende etappes die gezamenlijk een lengte hebben van zo’n 35oo kilometer. De start en finish van de diverse etappes zijn ieder jaar weer verschillend en het is dan ook een prestigieuze kwestie geworden om als stad een Tourstart of Tourfinish te mogen organiseren. Door de enorme wereldwijde belangstelling wordt de organiserende stad ineens groots op de kaart gezet en er gaat dan ook veel geld om in het verkrijgen van de Tour de France start of finish voor een stad.
De eerste week begint met een aantal relatief eenvoudige etappes. Dit zijn de etappes waarin je bij het wedden op de Tour de France in kunt zetten op de sprintkanonnen. Hierna volgen de veel zwaardere bergetappes. Tijdens deze bergbeklimmingen kun je voor het wedden op de Tour de France bekijken welke klimspecialisten er getipt worden zodat je daar een mooie cent mee kunt verdienen. De bergetappes worden tussendoor afgewisseld met zogenaamde overgangsetappes, wat vlakke etappes zijn. Ook worden er nog ploegentijdritten gereden en ook hierbij kun je bij de verschillende wedden op de Tour de France aanbieders jezelf goed voor laten lichten welke ploegen er op dat moment favoriet zijn.
Tenslotte zal de Tour de France na zo’n drie weken finishen met een slotetappe. Deze slotetappe eindigt ieder jaar midden in Parijs op de Champs-Élysees en dit zorgt ieder jaar weer voor een groot spektakel en een massale toestroom van wielerfans.

Tour de France finish

Wedden op de Tour de France: Een mooie uitdaging bij een mooie sport

Of je nu wielerfanaat, sportfanaat, leek of gewoon liefhebber bent, de Tour de France is en blijft een prachtig evenement om te bekijken en te volgen. Je zult merken dat het bekijken van de vele spannende etappes, de vaak meedogenloze sprints en de huiveringwekkende afdalingen een nog spannender karakter krijgen wanneer je hierbij gaat wedden op de Tour de France. Wij wensen je veel kijk, luister- en/of leesplezier! Veel succes met het wedden op de Tour de France!

Previous post:

Next post: