Wedden op Paarden

Een van de meest bekende vormen van wedden op sport is het wedden op paarden, en dan met name de paarden races. In Nederland is dat nooit zo goed van de grondgekomen ondanks de mooie races op Duindigt en ondanks pogingen van de Britse bookmaker Ladbrokes om in de jaren tachtig op verschillende plaatsen in Nederland wedkantoren te openen waar men kon wedden op paarden. De tijd was er toen echter nog niet rijp voor. Tegenwoordig kun je via het internet op races wedden over de hele wereld. Vooral in Engeland en Australie is wedden op paarden erg populair.

De geschiedenis van het wedden op paarden

Het zeer competitieve paardenracen is een van de oudste sporten ter wereld. Paardenraces kennen hun oorsprong vanuit de Nomadische stammen uit de prehistorische tijd in Centraal Azië, waar paarden circa 4500 v. Chr. vanuit het wild gedomesticeerd werden. In vele duizenden jaren daarna groeide de sport uit tot de sport voor koninklijkheden en mensen van adel. Ook in deze tijd deden de gokkers al wedden op paarden. Tegenwoordig bestaat de sport echter op de eerste plaats omdat het een zeer belangrijke locatie is voor gelegaliseerd gokken. Paardenrennen is na honkbal de op een na meest bezochte kijksport in Amerika. In de jaren 90 werder er in een jaar door circa 60 miljoen mensen ruim 8000 races bekeken en hierbij werd er voor 9.5 miljard dollar vergokt met het wedden op paarden! Paardenrennen is ook een belangrijke professionele sport in Canada, Groot-Brittannië, Ierland, West-Europa, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, en Zuid-Amerika. In al deze landen is er sprake van een heel netwerk voor wat betreft het wedden op paarden.
wedden op paarden
Verreweg de meest populaire vorm van paardenrennen is de race waarin volbloed racepaarden tegen elkaar racen op een vlakke baan over een afstand van twee mijl. Dit noemt men het Vlakkebaanrennen. Naast deze vorm is er ook het hindernisrennen zoals de Steeplechase. Hierin is de wereldberoemde Grand National de belangrijkste en bekendste. Elk jaar zitten miljoenen mensen voor de buis om te kijken wie de titel in de wacht sleept. Een groot deel van deze kijkers kon het niet laten om te wedden op paarden waarvan ze denken dat die gaan winnen. Is de voorspelling juist, dan kan men rekenen op een mooie winst. Daarom is wedden op paarden zo leuk en spannend, vaak tot aan de laatste meters.

Volbloed Races

Vanaf het moment dat mensen een register gingen bijhouden, was de paardenrace een georganiseerde sport in alle grote beschavingen van Centraal-Azië tot aan het Middellandse-Zeegebied. Paardenraces waren al een belangrijk onderdeel tijdens de oude Griekse Olympische Spelen van 638 v. Chr, en de sport werd een obsessie voor het publiek in het Romeinse Rijk en ook het wedden op paarden en de races droegen bij aan deze obsessie.

De oorsprong van het moderne paardenrennen ligt in de 12e eeuw, toen de Engels ridders van hun kruistochten terug kwamen met snelle Arabische paarden. Vervolgens liet men de Engelse merries door de hengsten gefokt worden om paarden te produceren die door die combinatie snelheid en uithoudingsvermogen bezaten. Om via het fokproces de juiste, snelste match te krijgen voor de tweepaards races was een uitdaging voor de fokkers en werd een populaire bezigheid van de destijdse adel.

Paardenrennen werd een professionele sport tijdens het bewind van Koningin Anne die regeerde tussen 1702 en 1714. Match Racing was de manier om races te organiseren waarbij de toeschouwers op meerdere paarden konden inzetten, en zo werd een beetje het wedden op paarden geboren in Engeland. Maar bij de Romeinen waren er natuurlijk al de keizers en de heren van adel die wedden op paarden en hun rijders om zo wat meer spanning en plezier in hun al veel te luxe leventje te krijgen. Renbanen ontstonden door heel Engeland en het prijzengeld werd hoger en hoger om zodoende de beste racepaarden op de baan te krijgen.

Als gevolg hiervan werd ook het houden en fokken van racepaarden zeer winstgevend. Mensen die veel hadden gewonnen met het wedden op paarden besloten regelmatig om zelf te gaan fokken van hun gewonnen geld om zo nog meer geld te maken. De snelle ontwikkeling van de sport maakte het noodzakelijk dat er een centraal bestuursorgaan zou komen. In 1750 kwam de ren elite bij elkaar in Newmarket om de Jockey Club op te richten, die tot op de dag van vandaag de volledige supervisie heeft over het Engelse Paardenrennen.

De Jockey Club schreef het volledige reglement van het racen en verplicht renbanen om te opereren op grond van die regels. De Jockey Club nam ook maatregelen om het fokken van renpaarden te regelen. Vanaf 1793 tot aan nu, hebben de leden van de familie Weatherby de stamboom van elk veulen wat uitgroeit tot racepaard zorgvuldig vastgelegd in latere delen van het Algemene Hengsten Boek.

Amerikaanse Volbloed Races

De Britse kolonisten namen paarden en paardenraces met hen mee naar de Nieuwe Wereld en het eerste race circuit werd aangelegd op Long Island in 1665. Hoewel de sport en het wedden op paarden een populair tijdverdrijf werd onder de lokale bevolking kwam de ontwikkeling van de georganiseerde races pas na de Burgeroorlog. (Het Amerikaanse Hengsten Boek ontstond in 1868.) De decennia daarna groeide als gevolg van de snelle opkomst van een industriële economie het wedden op paarden en daarom het paardenrennen zelf enorm. In 1890 waren er 314 racebanen actief in het hele land, en op alle banen kon je natuurlijk ook in overvloed wedden op paarden.

De snelle groei van de sport zonder enige centrale bestuursorganisatie zorgde ervoor dat er veel criminele invloeden ontstonden in het paardenrennen en dus automatisch ook in het wedden op paarden. In 1894 kwamen de meest vooraanstaande baaneigenaren bij elkaar in New York om daar een Amerikaanse Jockey Club op te richten, geheel volgens model van de Engelse. Snel hierna regeerde de Amerikaanse Jockey Club met ijzeren hand en corruptie werd snel geëlimineerd.

In de vroege jaren 1900 verdween het paardenracen in de Verenigde Staten bijna volledig door het aannemen van een Anti Gok Wet wat ertoe leidde dat in vrijwel alle staten verboden werd om te wedden op paarden. Tegen 1908 was het aantal racebanen gekelderd tot slechts 25. Dat zelfde jaar zorgde echter de invoering van de pari-mutuel weddenschappen, oftewel de onderlinge weddenschappen, voor de Kentucky Derby een ommekeer voor de sport en ook voor een boost bij het wedden op paarden.

Veel Staten gingen akkoord met deze vorm van wedden op paarden mits ze een deel van de opbrengst zouden krijgen en hierdoor werden er snel meer racetracks geopend. De sport bleef groeien tot aan de 2e Wereldoorlog, daalde in populariteit in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw en beleefde daarna een flinke opleving in de jaren 70 vanwege de immense populariteit van bekende grote paarden waaronder Secretariat, Seattle Slew en Affirmed, alledrie winnaar van de Amerikaanse Triple Crown: de Kentucky Derby, de Belmont Stakes en de Preakness.

Wedden op paarden van vroeger tot nu

Vandaag de dag is het wedden op paarden de enige reden waarom het paardenracen nog steeds bestaat alszijnde belangrijke professionele sport. Op de Amerikaanse racetracks wordt het wedden op paarden gedaan volgens het pari-mutuel wedsysteem. Dit systeem werd eind 19e eeuw bedacht door de Fransman Pierre Oller. Met dit systeem wordt er standaard een vast percentage tussen de 14 en de 25 procent ingehouden voor de bedrijfslasten van de racetrack, het prijzengeld en de staats en lokale belastingen. De rest van het geld wordt verdeeld onder het aantal individuele inzetten door het rendement van iedere inzet te bepalen. De kansberekening wordt continu gedaan door de trackcomputers en getoond op de kansborden van de racebaan tijdens de wedperiode voor aanvang van de race. Een inzet van 2-1 bijvoorbeeld houdt in dat de gokker $ 2,00 zal winnen voor elke dollar die hij heeft ingezet als zijn paard de race wint.

Op alle racetracks mogen wedders wedden op paarden waarvan ze verwachten dat die gaan winnen (eerste aan de finish), plaats (eerste of tweede eindigen), of tonen (als eerste, tweede of derde gefinished). Er zijn enorm veel varianten bij het wedden op paarden. Als u deze vorm van wedden op sport leuk vindt dan raden wij u aan om eens op uw gemak te kijken bij de aanbieders die wij aanbevelen. Daar weet u zeker dat uw geld veilig en betrouwbaar behandeld wordt en dat u uw inzet makkelijk kunt verzilveren als u wint bij het wedden op paarden.